“Het proces over de aanslagen van 22 maart zou minstens zeven tot negen maanden duren. Gedurende die lange periode zullen de slachtoffers alles aan de kant moeten schuiven om herinnerd te worden aan de pijnlijkste en gruwelijkste periode uit hun leven. Vele slachtoffers zien dat absoluut niet zitten en kijken daartegenop”, weet Van Vaerenbergh.
38.400 schuldvragen
Haar wetsvoorstel zou terreurzaken voor speciale criminele kamers van een correctionele rechter brengen. Die procedure is organisatorisch eenvoudiger en vermindert de kans op procedurefouten aanzienlijk, maar behoudt de mogelijkheid om slachtoffers en getuigen te horen. “Een onervaren jury van 36 personen moet 38.400 (!) schuldvragen beantwoorden. Er valt te vrezen dat velen niet zullen volhouden en mentaal of fysiek zullen kraken. Ook hun leven staat negen maanden volledig stil. Je zal maar eens zelfstandig bakker zijn en je zaak moeten sluiten”, stelt het N-VA-Kamerlid.
Geschatte kostprijs 25 miljoen
Ook de belasting voor justitie zelf is niet gering. Drie keer zo veel magistraten van de zetel en het parket zullen nodig zijn. Dat verstoort de reguliere werking en de gerechtelijke achterstand in Brussel vergroot nog verder. Honderden veiligheidsbeambten en agenten worden ingezet om negen maanden lang de veiligheid te garanderen en het transport van de beschuldigden te voorzien. De geschatte kostprijs op dit moment bedraagt 25 miljoen euro maar zal ongetwijfeld nog verder oplopen.