Kamerlid
Kruimelpad
Naam van sterrenkindjes kan opnieuw in de akte verschijnen
Ouders die de te maken kregen met het verlies van een levenloos geboren kind (sterrenkindje) worden geconfronteerd met een levenslang rouwproces. Een essentieel onderdeel van de rouwverwerking is de erkenning van het levenloos geboren kind. Net daarom werd de ‘akte van een levenloos geboren kind’ in het leven geroepen. Tot voor kort werden ouders van sterrenkindjes geconfronteerd met een anomalie: de naam van het sterrenkindje kon omwille van een wetgevingtechnische onregelmatigheid slechts geregistreerd worden tot 31 maart 2020. Aan die onnodige tijdsbeperking wordt nu verholpen.
Onnodige tijdsbeperking op de schop
De wet van 19 december 2018 voorzag een ‘overgangsperiode’ van één jaar vanaf de inwerkingtreding waarbij ouders de naam van hun sterrenkindje konden registreren in de akte van een levenloos geboren kind. Veel ouders maakten hier gebruik van, maar sommigen misten helaas die overgangsperiode. Dit betekende dat het voor die ouders niet meer mogelijk was om de naam van het sterrenkindje op te tekenen in de akte. Een anomalie die het rouwproces onnodig hinderde. Veel ouders waren immers vragende partij om hun verlies op die manier een plaats te kunnen geven.
De wetgever besliste echter om aan de ouders die de overgangsperiode van één jaar hebben gemist alsnog de mogelijkheid te geven om hun sterrenkindje te kunnen registreren in de akte:
Indien de moeder voor 31 maart 2019 bevallen is na een zwangerschapsduur van honderdtachtig dagen, waarvan de naam en/of de voornaam van het levenloos kind niet in de akte vermeld waren, kunnen ouders aan de burgerlijke stand vragen of de naam en/of voornaam kan toegevoegd worden. Zij kunnen dit doen wanneer zij dit wensen, zonder beperking in de tijd.
Indien de moeder voor 31 maart 2019 bevallen is na een zwangerschapsduur van honderdveertig dagen tot honderdnegenenzeventig dagen, kunnen de ouders vragen dat een akte van een levenloos kind wordt opgemaakt met vermelding van de voornaam van het sterrenkindje. Ook zij kunnen dit doen wanneer zij dit wensen, zonder beperking in de tijd.
De N-VA wil verder vooruit
De N-VA had aanvullende voorstellen ingediend om ook in de mogelijkheid te voorzien om de familienaam toe te voegen van sterrenkindjes na een zwangerschapsduur van honderdveertig dagen tot honderdnegenenzeventig dagen. Op heden bestaat deze zinloze discriminatie nog steeds ten opzicht van een zwangerschapsduur van 180 dagen. Maar we stelden vast dat dit voorstel geen doorgang kon vinden voor de Vivaldi-meerderheid.
Hoe gaat het verder?
Eenmaal de wet is gepubliceerd, zullen lokale besturen ingelicht worden van deze wijziging. De ambtenaren van de burgerlijke stand zullen zo op de hoogte worden gebracht van de nieuwe regels. Vanaf dan kunnen ouders naar de burgerlijke stand om de aanvraag in te dienen.
De registratie van de sterrenkinderen dient wel te gebeuren in de huidige woonplaats van de ouder(s) en niet in de plaats van het overlijden of de plaats waar de ouders op dat moment woonachtig waren.